5) Nieuwe Route

Zoals ik in Deel 1 heb opgemerkt, heb ik nog het e.e.a. te doen met betrekking tot de routes in Zuid-Duitsland, alwaar ik eens wil rondkijken in de omgeving van Garmisch Partenkirchen. Ik zou ook op internet kunnen zoeken bij o.a. www.gpstracks.nl maar ik maak ze, uit oogpunt van hobby, liever zelf.

Zodra je klikt op het juiste tooltje  verschijnt een pop-up venster alwaar je een route kunt laten maken met behulp van waypoints. Ik zou daar bijvoorbeeld als startpunt het hotel kunnen ingeven, maar bij een rondrit is dat ook het eindpunt dus dat schiet niet op. Jammer genoeg is er geen mogelijkheid tot het plaatsen van tussenpunten want dat zou het een stuk eenvoudiger maken om te beginnen.

Klik op het plaatje voor een vergroting (nieuw venster)

Nu moeten we het zelf doen dus klikken we het venster weg. In eerdere versies van BaseCamp heb ik dat lege hokje links onder wel eens aangevinkt, maar als je dat doet komt het scherm niet meer terug en dat kan best handig zijn.

Als startpunt kies ik allereerst het profiel, deze keer ‘Motorfiets’ en begin ik bij het hotel. Mijn eerste via-punt plaats ik op het icoontje. Daarna plaats ik een aantal punten op de wat kleinere wegen, voor zover aanwezig, en die zijn geel(2) of wit(1) van kleur. De oranje gekleurde wegen (3) zijn de Duitse B-wegen, vergelijkbaar met onze N of autowegen en bij (4) zien we de onverharde versies. Mijn voorkeur in Duitsland gaat overigens uit naar de met een L of K aangeduide weg.


Na het plaatsen van de eerste punten heb ik al het volgende op de kaart staan. De 3 door mij geplaatste punten na het hotel zijn omcirkeld en daarvan was nr. 2 al overbodig. Haal je die weg, dan blijft de route daar ook staan. Aan het einde van het stukje zie je een dunne streep waar normaliter het potloodje aan hangt. Deze aanwijzer valt bij het door mij gebruikte print-screen jammerlijk weg.

We gaan door met het plaatsen van de nodige punten om de rondrit verder af te maken. Maar even later gaat het toch fout en springt de route ineens naar het dorp en wordt de route over een lengte van 900 meter ineens verlegd, waarschijnlijk om even koffie te drinken in  het dorp. Dit is nu niet de bedoeling en als je dat meteen ziet dan kun je het meteen ook corrigeren door op  Undo (1) te klikken. Het laatste punt verdwijnt dan weer zodat je bij de volgende poging het punt kunt neerleggen op het eerder genegeerde wegdeel. Kom je daar pas later achter, corrigeer het dan zoals beschreven in deel 4 met het potloodje (2).

Klik op het plaatje voor een vergroting (nieuw venster)

Na het laatste punt, dat even vóór het hotel wordt neergezet (5), kunnen we de route een andere naam geven (1), de routelijn eventueel een ander kleurtje (2) en kunnen we nog nakijken in hoeverre er harde of zachte punten (3) in de route zitten. Ook kunnen we zien wat de lengte van de route is en de geschatte rijtijd (4) Tot slot kunnen we nog controleren of de via-punten (3) goed op de weg zijn gezet.

Klik op het plaatje voor een vergroting (nieuw venster)

Deel 6 Plakken en Knippen
Terug