7) Alternatief werken

Een van de problemen met de City Navigator kaart is nog niet eens zozeer het feit dat deze kaart altijd enigszins achter loopt bij de realiteit, en dat is in de bergen niet eens zo belangrijk, maar meer het gegeven dat je weinig meer ziet dan wegen, rivieren, meren, de bebouwde kom en een incidenteel natuurgebied. En probeer maar eens een legenda te vinden want daar hebben ze op hun site zelfs al niet aan gedacht. Er zit dan ook niet veel in wat ons behulpzaam zou kunnen zijn bij het maken van de route. Maar dat kan ook anders hoewel niet iedereen het met mij eens zal zijn dat dit een goede methode is om een route te maken. Maar ja, ik ben niet van plan de fysieke kaarten uit te pluizen of het “standaardwerk” voor kleine weggetjes, de Denzel.

Zo heb ik voor het wandelen en fietsen ook een zgn. handheld GPS. Was dat eerder een Garmin Etrex, later een Garmin Oregon. En het was die Oregon waarop Garmin een zgn. Recreational Map of Europe had geladen. Deze is niet routeerbaar dus in dat kader heb je er niets aan, maar deze kaart kent hoogtelijnen en weet veel meer van de gebieden, zoals bos- of landbouwgrond.
Voorbeeld:

Klik op het plaatje voor een vergroting (nieuw venster)

En de kaart kan ook het gebied in een 3D-mode weergeven en als je daar dan je route overheen legt, dan zie je het volgende.

Klik op het plaatje voor een vergroting (nieuw venster)

Dus hoe maak ik dan een route? Welnu, ik heb dan de Recreational Map in beeld en plaats vervolgens een hele reeks vlaggetjes (waypoints) op die gebieden die mij qua natuur het meest aantrekken. Als ik vervolgens van kaart wissel, dan staan de vlaggetjes nog steeds in beeld en hoef ik daarna slechts de wegen erbij te zoeken die dezelfde lijn zo’n beetje volgen. Als dat klaar is, dan laad ik de route vanuit BaseCamp toch nog even in Google Earth om nog even een check uit te voeren op het resultaat. En dat is meestal de moeite waard.

In onderstaand voorbeeld zie je een stukje van de Eifel ik die theorie heb toegepast waarbij ik de lichtere plekken groen zoveel mogelijk heb verwijderd. En ja, dat was best een leuke route.

Klik op het plaatje voor een vergroting (nieuw venster)

Terug