Basic Basecamp

Op verzoek van een motorclub heb ik ooit een Workshop Basic BaseCamp ontwikkeld die ervoor zou moeten zorgen dat iedereen overweg kan met dit, volgens sommigen, beste programma voor het maken van routes. Via deze pagina’s doen we dat nog eens dunnetjes over om ook een wat breder publiek te kunnen bedienen. Ik weet het, er zijn ook mensen die zich beroepsmatig hiermee bezig houden, inclusief complete (web-)seminars, Youtube filmpjes of DVD’s, maar ikzelf denk dat je met deze training al snel voldoende baat hebt om rustig te beginnen met het maken of aanpassen van eigen routes.

Het programma BaseCamp is dus het onderwerp van deze training en dat pakket bedient niet alleen de motorrijder, maar ook de fietser, de wandelaar, de automobilist etc. etc. waardoor alle functionaliteiten van met name de oudere versies BaseCamp meteen het grootste probleem zijn: De makers hebben teveel functionaliteiten in het programma willen stoppen inclusief de mogelijkheid om satellietbeelden te bekijken als overlay en dat maakt het nogal onoverzichtelijk. Veel van deze zaken zoals BirdsEye, Yelp, Avonturen en zelfs ook de Reisplanner laat ik volkomen links liggen want dat zijn feitelijk randverschijnselen. Ik gebruik inmiddels de laatste versie 4.7.3. van 2020, want ook Garmin kwam er dus achter dat er wel heel veel “rommel” in zat en heeft men vervolgens van alles verwijderd, inclusief Google Streetview vanwege de voor bedrijven aanwezige kosten voor het gebruik. Dus die starten we als particulier maar even apart op. Overigens zijn een aantal van de vroegere versies BaseCamp terug te vinden bij “JaVaWa” dus er is voldoende keus. De cursus is nog gebaseerd op versie 4.6.2 maar omdat ik de eerder genoemde overbodige functionaliteiten niet behandel is dat geen probleem.


Om nu te weten hoe je het beste met BaseCamp moet beginnen, begin dan ook echt met het eerste deel waar ik aandacht besteed aan het inrichten van de werkplek. Ook graag wat speciale aandacht voor Deel 0 waarin ik enkele begrippen nader uitleg. Best wel handig als je net met een GPS en/of BaseCamp begint.

Deel 1 De Werkplek
Deel 2 Het Gereedschap
Deel 3 De Opties
Deel 4 Route wijzigen
Deel 5 Nieuwe Route
Deel 6 Plakken en Knippen
Deel 7 Alternatief werken

Deel 0 Begrippen

 

Deze training is gebaseerd op de Windows versie. Als ik ooit nog eens een degelijke Apple van iemand krijg, dan komt deze versie er ook.