Halverwege starten.

En dat is ook weer zoiets, hoe krijg je het voor elkaar om onderweg een route  halverwege te beginnen met je Garmin Zumo. En dat is best lastig. Hieronder is hoe ik dat doe.

In tegenstelling tot de oudere generatie Zumo’s krijg je de route niet fatsoenlijk in beeld na het opstarten, tenzij je kiest voor het beginpunt, want dan komt de route wèl in beeld maar maakt het toestel ook een route naar dat beginpunt. Kies je voor een van de andere punten (oranje vlaggetjes), dan maakt je GPS een route naar dat punt en gooit alles wat daarvoor zat weg. Kies je voor het eindpunt dan maakt de Zumo een heel nieuwe route naar het einde en dat wil je al helemaal niet.

Na de keuze voor het beginpunt komt de route wel compleet in beeld heb je de volgende keuzes. Of je gebruikt de door je toestel gemaakte aanrijroute naar het startpunt of je kiest ervoor om op zicht, dus op de kaart van je GPS, naar de route rijden. Dat is best te doen indien de afstand niet te groot is. Wel moet je, als je eenmaal op route bent, deze opnieuw starten als je ook de routebegeleiding wilt horen en zien want door het missen van het startpunt is dat gestopt.
Een andere oplossing zou kunnen zijn om in te zoomen op de route naar het punt waar je wilt starten. Heb je dat gevonden, zoom dan heel goed in zodat je een waypoint kunt plaatsen op de weg. Sla dat punt op, stop het navigeren van de route en maak vervolgens een nieuwe route naar je verse waypoint. Bij het einde sta je dan op de route en kun je deze gewoon opstarten. Bij een route met zachte punten kun je de route simpel vervolgen naar het eindpunt. Bij meerdere harde punten in het overzicht (Oranje vlaggetjes) is het wat lastiger om de juiste te kiezen, maar zodra je merkt dat het verkeerd zit, kun je altijd opnieuw de route starten of met de daartoe bestemde knop een vlaggetje overslaan.

Een andere methode is om in het menu ‘Navigatie’ de GPS simulator aan te vinken. Na het starten van de route naar het eerste punt van de lijst, en het beantwoorden met ‘nee’ op de vraag of je de route wilt simuleren,   kun je de simulator weer uitzetten, waarna de route in je toestel blijft staan. Je kunt dan vervolgens naar het gewenste startpunt rijden. Voor het overige geldt hetzelfde als hierboven beschreven.