Track omzetten naar een route.

Je kent het vast wel, krijg je een keer een leuke tocht als gpx aangeboden en dan blijkt het een track (of spoor) te zijn. En hoe kun je die “verbouwen” zodat deze start en/of eindigt waar jij dat wilt.

Nu kun je met een van de tooltjes gaan knippen en eventueel ook weer  samenvoegen en met het tooltje “punt verplaatsen” kun je, als je van monnikenwerk houdt, punt voor punt verplaatsen, maar daar is natuurlijk geen beginnen aan. Gelukkig is er ook nog een andere manier in BaseCamp want daar kun je met de volgende stappen het spoor weer omzetten naar een route. Daarna kun je gewoon die route naar hartelust aanpassen en dat is een stuk eenvoudiger, zeker als je het daarbij behorende deel van mijn cursus even doorneemt.

De 5 stappen.
  1. Op de werkbalk moet je allereerst het profiel “Direct” kiezen: 
  2. Vervolgens klik je op het spoor met de rechter muisknop en kies je voor “Route maken op basis geselecteerd spoor”.
  3. Bij het dan verschijnende pop-up schermpje kun je het gewenste aantal via-punten opgeven, bijvoorbeeld 50.
  4. Na het klikken op “OK” maakt BaseCamp vervolgens een route aan. Deze bestaat nu nog uit rechte lijnen tussen de punten, maar dat wordt veroorzaakt door het gebruikte profiel “Direct”.
  5. Dubbelklik op de route in het veld aan de linker onderzijde en kies nu het voor deze route gewenste profiel en verander meteen even de kleur van deze route om het verschil tussen route en spoor goed te kunnen zien.

Nu zal deze route, vergeleken met het originele spoor, best nog wel ergens afwijken maar dat is op zich eenvoudig te corrigeren met de tooltjes “invoegen” of “punt verplaatsen”. Dit is deels te ondervangen door meer via-punten op te geven, maar voor een doorsnee route zou 50 via-punten wel genoeg moeten zijn. 

Maar er is een aandachtspuntje.

Want er zit ook een klein nadeel aan deze methode, want BaseCamp past meteen een setting aan in de instellingen van het programma en dat kun je terugvinden via het menu Bewerken / Opties (of direct via Ctrl-O) en daarna “Toesteloverdracht.”

Het vinkje bij “Sporen overbrengen” moet weggehaald worden want anders wordt elk spoor dat naar je GPS wordt overgebracht beperkt tot het hier vermelde aantal punten. En geloof mij, dat wil je echt niet gebruiken als basis als je dat spoor in je toestel wilt omzetten naar een route.