0) Uitleg begrippen

In de basis training komen uiteraard weer een aantal begrippen voor die de geoefende GPS-er niet onbekend zijn, voor de beginner zal ik hieronder even neerpennen waar het allemaal op neer komt.

Route
De weg die je moet afleggen van A naar B en waarbij je GPS apparaat je ondersteunt met zicht- en hoorbare aanwijzingen. En dat hoeft niet eens van A naar B te zijn omdat de motorrijder nu eenmaal graag een mooie rondrit wil rijden zodat het hele alfabet moet worden gebruikt. Routes kunnen in BaseCamp worden omgezet naar een track, om deze door de motormaten weer eenvoudig tot een rijdbare route in hun GPS apparaat om te laten toveren.

Track of Spoor
Allereerst was dit simpelweg het spoor wat je GPS apparaat heeft geregistreerd. Dus over welke wegen je hebt gereden en ook met welke snelheid en tevens welke hoogte, vastgelegd op de seconde. Men heeft het ook wel als vergelijking over het kruimeltjesspoor van Hans & Grietje. Veel moderne GPS apparaten kunnen een track ook weer omzetten in een route zodat het resultaat van een leuke motorrit nogmaals of door derden gereden kan worden. Tracks worden ook gebruikt bij off road ritten, waarbij het zichtbare spoor op de GPS door de rijder wordt gevolgd.

Waypoint
Een op de kaart vastgelegd punt waar naartoe genavigeerd kan worden. Het is bijvoorbeeld handig om je eigen adres als waypoint op te nemen als het beginpunt van een route. Of een plek waar je wilt onderweg wilt lunchen, een museum bezoeken, een festival of een andere happening. Daarnaast kun je het eindpunt van de route ook als waypoint definiëren en is het handig om bijvoorbeeld een waypoint aan te maken waar je de motor parkeert in een vreemde stad als je die vervolgens gaat bezoeken. Grote kans dat je de motor ook sneller terug vindt.

GPX-bestand
Het computerformaat dat alle informatie bevat van een te rijden route.  In het bestand kunnen ook alleen waypoints en/of tracks worden opgenomens of een combinatie van dat alles.

Punten en Via-punten
En daar zijn er nog meer van zoals de vormingspunten. Als je een route maakt op de PC met behulp van BaseCamp, dan klik je met de muis op de kaart op die wegen waar je de route overheen wilt laten gaan. BaseCamp plaatst daar zgn. Via-punten, want je wilt via die weg, maar ook vormingspunten die de details bevatten waar je weer afslaat om naar de weg te gaan met het volgende via-punt. En nu wordt het lastig, want als je zo’n via-punt plaatst op een punt wat ook een adres is, dan plaatst BaseCamp een hard via-punt. Is het geen adres, dan is het een zacht via-punt.  Deze methodiek heeft Garmin ingevoerd met de introductie van de Zumo 350 in 2012 en het grote nadeel hiervan is dat de moderne Zumo’s (en alle daarvan afgeleide modellen zoals de BMW Navigators V & VI) de harde via-punten als een bestemming markeren waar je volgens je GPS dus heen moet. In deel  4 behandel ik hoe je van de harde via-punten afkomt want die kunnen na het maken van de route heel vervelend zijn. Een route in zo’n GPX bestand kan maximaal 30 harde via-punten bevatten en tussen 2 harde punten weer maximaal 125 zachte via-punten. Nu zitten er gemiddeld zo’n 50 a 60 via-punten in een binnendoor route van 250-300 km. en als deze allemaal opgeslagen zijn als hard via-punt, dan wordt de route door het apparaat opgesplitst gezien het maximale aantal van 30 stuks!  Ook een track/spoor bevat punten, maar dat zijn er bij dezelfde afstand een heleboel (duizenden) en allemaal zacht.

POI
Ofwel, Point Of Interest. Daar zijn diverse categoriën van (Restaurants/Hotels/Warenhuizen etc.) en die zitten niet alleen in je GPS, maar feitelijk op de kaart. Dus ook in BaseCamp zijn ze zichtbaar na het inzoomen tot 1 km en lager. Deze Punten van Interesse kun je uiteraard ook gebruiken als waypoint in een route. In deel 3 behandel ik hoe je er minder van op je kaart ziet want na het inzoomen is het soms zo druk dat je het hele wegennet niet meer ziet door alle icoontjes.

 

Terug.