MyRouteApp, waarom niet?

Nu ben ik tot op heden een fervent BaseCamp aanhanger, maar ik moet zeggen dat MyRouteApp zich heel voorspoedig ontwikkelt. Want daar zitten inmiddels, en dan heb ik het alleen over de “Gold”-versie, een aantal aardige zaken in. Zo heb je niet alleen keuze uit de diverse kaarten, maar kun je ook heel snel schakelen naar Streetview, voor zover in het land aanwezig. Ook gebruik ik nu veelvuldig de Michelinkaart als overlay (al beschikbaar in de basisversie), en dat geeft veel meer details over fraaie wegen en pashoogtes. Qua routering maak je dan overigens gebruik van de kaart die onder de Michelin kaart ligt want een overlay is er alleen voor het zicht. Ik gebruik als onderliggende kaart altijd de TomTom kaart omdat de mate van gewenste kronkelwegen en/of hoogteverschillen met die kaart zijn aan te vinken.

Kijk maar eens naar de volgende plaatjes voor de verschillen qua kaart opbouw. Ik heb alleen maar de kaart gewisseld dus niet de mate van in- of uitzoomen gewijzigd. Let op de verschillen in detailniveau. Allereerst de standaard TomTom kaart:

De door Garmin gebruikte kaart (Here) met reliëf en veel meer dorpjes:

en dan met de Michelin overlay:

Bij de laatste zien we aan sommige wegen een groene rand toegevoegd en die zit daar niet voor niets. Michelin geeft hiermee aan dat het een weg betreft die qua omgeving zeer de moeite waard is.

Ook in de bergen zien we de verschillen, zoals in de volgende plaatjes van de Dolomieten bij Selva di Gardena (Wolkenstein). Allereerst weer de TomTom kaart, inclusief 1 pas:

de Garmin kaart, zonder passen: 

en tot slot weer de overlay van de Michelinkaart alwaar we 4 passen in dat gebied zien verschijnen: 

Daarnaast is de manier waarom MRA omgaat met Streetview veel handiger dan voorheen bij BaseCamp (de voorlaatste versie!), simpelweg omdat je tijdens het maken van de route snel kunt schakelen of het allemaal wel zo interessant is als je hoopt. Druk je op de Streetview knop, dan zie je een blauwe lijn over alle wegen waarop het Google autootje heeft gereden. Het samengestelde plaatje hieronder laat een gebied zien met en zonder blauwe lijn:

Als je vervolgens op zo’n lijn klikt met de muis, dan opent zich Streetview ter plekke en kun je zelfs de pijl, in het kleine kader, die aangeeft welke kant je op kijkt, laten draaien.

Klik op het plaatje voor een grotere versie

Jammer dat landen als Duitsland en Oostenrijk (en zo zijn er nog een paar) heel beperkt toestemming hebben verleend om Streetview te realiseren.

Zoals opgemerkt gebruik ik  de “Gold”-versie” waar alles zo’n beetje wel in zit want de “Basic”-versie is er de laatste jaren niet op vooruit gegaan. Dat komt vooral omdat Google een prijskaartje aan Google Maps heeft gehangen waardoor dat niet meer gratis onder te brengen is in de  “Basic”-versie. En daarmee is ook Streetview jammer genoeg verdwenen. Voor wat betreft het maken van een route kun je alleen nog gebruik maken van Open Street Maps en daarbij werkt de overlay van de Michelin kaart gelukkig ook, dus dat is een bonuspunt. Qua instellingen kun je verder niets op het gebied van kronkelwegen en/of hoogteverschillen, wèl kun je een voorkeur uitspreken bij route opties voor “Offroad” maar dat is dan ook alles.