GPS-data

Op de vorige versie van onze site was een flinke hoeveelheid aan GPS motor routes in binnen- en buitenland beschikbaar voor het gebruik in Garmin GPS toestellen. Omdat het “hosten” van al die data behoorlijk wat serverruimte kostte is nu uitgeweken naar een ander systeem.

Een deel, dus nog niet alles, van onze GPS data is inmiddels beschikbaar via de Web-applicatie MyRouteApp (www.myrouteapp.com), kortweg MRA. De GPS info bestaat ook niet meer uit routes, maar alleen uit de zgn. tracks, of in de MRA kretelogie “Route-tracks” genaamd. We hebben specifiek tracks neergezet, omdat elke ingeladen route direct door MRA wordt herberekend op basis van de geselecteerde kaart. En dan kun je jezelf afvragen, was die route nou echt zo bedoeld?

Als je in mijn MRA bij het tabblad “Routes” een route-track selecteert en deze vervolgens opent, dan kun je mijn “Route-track” meteen opslaan als. Kies dan voor GPX track 1.1 en dan krijg je een GPX bestand met 2 items. Een route, waar je niets aan hebt want die bestaat alleen uit een serie viapunten (en die moet nog worden herberekent naar een Garmin route volgens de instellingen van je toestel), alsmede het gewenste track/spoor die door je Garmin 1 op 1 kan worden omgezet naar een te rijden route.
Maar voordat je deze stap doet kun je ook de “Route-track” nog aanpassen. Let er op dat MRA bij het converteren naar een route een herberekening doet op basis van de gekozen kaart! Je moet dus eerst het Route-track bestand opslaan in je eigen MRA database om het vervolgens te kunnen bewerken. Om eventuele verschillen te tonen kun je nu aan de linkerzijde bij routes alsnog het spoor ophalen om eventuele verschillen teniet te doen. De te bewerken  route is zwart, het spoor (underlay) is gekleurd dus dat is duidelijk genoeg. Hou er ook rekening mee dat, naarmate de tracks ouder worden, er meer afwijkingen kunnen ontstaan omdat het wegennet continu onderhevig is aan veranderingen. Mocht dat het geval zijn, dan zal je wellicht op een aantal plekken een andere keuze moeten maken. Nu kun je in de basis versie gebruik maken van Google Maps met een aantal overlays zoals Michelin of Satelliet en ook Streetview is beschikbaar. Daarna kun je het gewoon weer een opslaan zoals eerder omschreven.
Wil je wat meer, dan heeft de betaalde versie nog wat opties zoals de TomTom en Here kaarten waarbij de TomTom kaart verreweg het interessants is omdat je ook de berekeningsmethode met hoogteverschillen en kronkelwegen tot je beschikking hebt. Het blijft toch jammer dat MyRouteApp blijft volhouden dat ze “de Garmin-kaart ” gebruiken terwijl dat niet meer is dan een Garmin-kaart. Ze maken nl. niet bekend over welke City Navigator kaart het gaat waardoor elke route in het toestel berekend moet worden. En dat moet sowieso, omdat de route alleen maar uit een stelletje punten bestaat die in een de vastgestelde volgorde aangedaan moeten worden en is men derhalve niet in staat om een echte Garmin route te maken inclusief de vormingspunten. Dus zoals MrGPS ook altijd zegt: alleen de track heb je wat aan. Eerlijk gezegd dus een vrij waardeloze oplossing voor routes voor de Garmins en dus is het gebruik van een track, bijvoorbeeld gebaseerd op de TomTom kaart met kronkel eigenschappen, veel beter te verteren.

De volgende link leidt naar m’n verzamelde werken, maar dan moet je wel geregistreerd zijn als gebruiker van de MyRouteApp..

 

De tracks kunnen in de volgende toestellen omgezet worden naar een route:
Garmin Zumo’s 500, 550, 660, 340, 345, 350, 390, 395, 590, 595  BMW Navigator IV, V, VI en BMW Navigator Street en ze kunnen zonder verdere conversies worden gebruikt in de TomTom Rider 40,42,400,410,420 en 450. Als je wilt weten hoe dat voor de Garmins werkt, dat kun je hier nazien.